خرما یا رطب، گیاهی گرمسیری و جزء گروه نخل ها است که میوه اش خوراکی و دارای پوستی نازک است. طعم آن غالبا شیرین است. نصف هر عدد خرما را گلوگز و حدود ۲۵ درصد آن را ساکاروز تشکیل می دهد. هم چنین این میوه ی گرمسیری حاوی مقداری مواد آلبومینوئیدی، پکتین و آب می باشد. علاوه بر موارد ذکر شده، خرما سرشار از ویتامین های A، B،C و E است. کلسیم، پتاسیم، فسفر و بتاکاروتن نیز به مقدار فراوان در خرما یافت می شوند که به روند شکستن پیوند چربی ها در بدن کمک می کنند. هر عدد متوسط این میوه ی گرمسیری حدود ۲۰ کالری انرژی دارد.
معمولا این میوه در تمامی رژیم های تغذیه گنجانده می شود زیرا حاوی قند، چربی، پروتئین و بسیاری از ویتامین های ضروری است پس هم به افرادی که در فاز کاهش وزن و هم به افرادی که در فاز افزایش و تثبیت وزن هستند، مصرف روزانه ی یک الی دو عدد خرما توصیه می شود تا قند موجود در آن در طول روز، انرژی رسانی کند.
هم چنین به دلیل کم تر بودن انرژی اش از سایر قندهای ساده، توصیه می شود در صورت افت فشار خون از یک عدد خرما استفاده کنید.
خرما و کاهش وزن
مصرف ناشتای آن تا حدود ۴ درصد متابولیسم را افزایش داده و به کاهش وزن کمک می کند.
وجود انواع کانی ها، فیبرهای قابل حل و غیرقابل حل در خرما و هم چنین ویتامین های گوناگون در فرد احساس سیری ایجاد می کند و از زیاده روی در مصرف مواد غذایی مختلف جلوگیری می کند.
عدم وجود کلسترول و چربی های ترانس در خرما که دو فاکتور چاق کننده محسوب می شوند، سبب می شود گلوکز این میوه ی گرمسیری تبدیل به قند مناسبی در رژیم غذایی افراد شود.
از دیگر مشخصه های آن نشاط آور بودن آن است که سبب افزایش سطح انرژی روزانه می شود و با افزایش فعالیت فیزیکی و وادار کردن فرد به جنب و جوش، او را به سمت کاهش وزن سوق می دهد.
خرما و افزایش وزن
استفاده از شیره ی آن در وعده ی صبحانه برای افرادی که قصد افزایش وزن دارند می تواند راهکار مفیدی واقع شود زیرا ارزش غذایی (کالری) بالایی دارد و سطح گلوکز و انسولین خون را بالا می برد.
ترکیب قند، ویتامین ها و مواد معدنی ذکر شده سبب شده تا مصرف پیوسته ی روزانه ی تعدادی از آن در ماه، وزن شما را بالا ببرد.
خوردن معجون هایی که در ترکیب شان خرما یافت می شود پس از تمرین های مقاومتی به افزایش وزن ورزشکاران کمک می کند و انرژی از دست رفته شان را جبران می کند.
یک لیوان شیر گرم، یک عدد موز و دو عدد خرما میان وعده ی مناسبی برای کسانی که در حال افزایش وزن خود هستند، به شمار می آید.
نکاتی درباره ی مصرف خرما
- مصرف بیشتر از یک عدد این میوه ی گرمسیری به افراد دیابتی توصیه نمی شود.
- به دلیل گرم بودن مزاج این میوه، در صورت مصرف زیاد آن و مشاهده ی جوش های پوستی و زخم های دهانی فوراً مصرف آن را متوقف نموده و موضوع را با متخصص تغذیه ی خود در میان بگذارید.
- مصرف شیره ی آن به دلیل آهن و کلسیم و مواد مغذی موجود در آن به خانم های باردار توصیه می شود.
- خرما را در محیط خشک و خنک نگه دارید.